Ålandsbanken som föregångare för hållbar affärsutveckling på det globala hållbarhetsevenemanget Sustainable Brands

Sustainable Brands är en global sammanslutning som årligen ordnar seminarium med syfte att uppmärksamma och främja hållbarhet inom företags- och varumärkesutveckling. I årets huvudevent, som ordnades i Vancouver i början av juni, deltog 4 000 personer och över hundra företag från hela världen med syfte att dela med sig av innovativa lösningar för en framgångsrik och hållbar affärsutveckling.

Förra året presenterade Ålandsbanken Östersjökortet och Åland Index på Sustainable Brands evenemang i Köpenhamn, och kort därefter fick vi en inbjudan att delta i årets huvudevenemang i Vancouver. 

Smartare företag kan rädda världen

Sedan starten för drygt tio år sedan har Sustainable Brands blivit en global sammanslutning för framåtsträvande och nytänkande företag som banar väg mot en mer hållbar framtid. Dagens företag har ett enormt inflytande när det kommer till att forma och påverka konsumtionskultur och beteende. Genom Sustainable Brands seminarium kan experter från olika branscher mötas och utbyta idéer för att främja hållbar affärsutveckling. Målet är att hållbarhet inte bara ska vara ett delområde som beaktas i verksamheten, utan bli en egen drivkraft som skapar värde för varumärket.

Under seminariet i Vancouver betonades även vikten av små miljögärningar som varje enskild person kan göra i vardagen. Deltagarna uppmuntrades till att använda egen kaffetermos, släcka lamporna då man lämnar hotellrummet samt promenera istället för att åka taxi. Med t.ex. dessa små gärningar kan man bidra till mindre avfall, smartare energibesparing och bättre luftkvalitet.

Innovationer som Östersjökortet och Åland Index behövs

På onsdagen presenterade jag Östersjökortet och Åland Index under temat Nya konsumentbeteenden och affärsmodeller baserade på smart, personifierad data. Där diskuterade vi bland annat hur Ålandsbanken bidrar till att uppmuntra hållbart konsumentbeteende genom Östersjökortet och Åland Index. Genom Östersjöprojektet vill vi göra våra kunder medvetna om den miljöpåverkan deras dagliga köpbeslut har, och på så sätt bidra till att lindra klimatförändringen.

Människor vill vara en del av något större än dem själva, och de vill engagera sig med hållbara varumärken. Vi har gjort det både enkelt och smidigt för våra kunder att se deras miljöpåverkan, och de kan inte undvika att se sitt koldioxidavtryck. Vi tror på att var och en kan visa ledarskap, och att ett meningsfullt syfte får människor att engagera sig. Därför är vi övertygade om att vi tillsammans kan göra stor inverkan genom att distribuera Åland Index till alla världens bankkunder.

Åland Index har redan fått stor uppmärksamhet i globala mediesammanhang, och vi fick ta emot reklamvärldens Grand Prix i den prestigefulla Cannes Lions festivalen förra året. Även FN har visat stort intresse för Åland Index, som har lett till att banker runt om världen för tillfället diskuterar att ta indexet i bruk.

Min presentation väckte mycket intressanta diskussioner och känslan om att vi gör rätt saker förstärktes. Tillsammans skapar vi förändring. Vi välkomnar alla banker med på resan.

- Anne-Maria Salonius, Chef Ålandsbanken Finland


Har du idéer på hur man kunde befrämja Östersjöns tillstånd?

SÖK FINANSIERING via Östersjöprojektet fram till den 30 september. Läs mera >